31/7/13

Igår gjorde jag köttbullar, potatis och brunsås till min värdfamilj! Det var lite svårt att hitta alla ingredienser och ingen lingonsylt såklart, men blev helt okej ändå. Jag tror att de gillade det, eller det var vad de sa iaf haha ;). Idag har det annars varit en vanlig dag i skolan, börjar komma massa prov och sånt nu, men alla lärare säger att de förstår om jag inte gör så bra ifrån mig, jag har ofta inte varit med på alla genomgångar osv. Vi läste några engelskauppsatser lika den vi ska skriva, och hehe... tror inte jag kommer få så högt betyg på den, har bara läst två kapitel i boken vi ska skriva om. Och matteprovet kommer bli kaos, tack och lov förklarar Mackensie allt för mig så att jag förstår. Vet inte vad jag skulle gjort utan henne! 
 
Maten
 
FÖRRESTEN, när vi åkte till kyrkan i söndags såg jag en man stå vid vägkanten och ta kort in mot skogen. Tittar lite närmare och då ser jag att han tar kort på några kängurus! Min värdmamma bröt mot några trafikregler när hon vände och körde tillbaka så att jag skulle få se dem! Fick inget kort, de hoppade iväg för snart, men ändå! Första gången jag såg vilda kängurus! 
 
Nu har jag varit här i tre och en halv veckor och det är inte förrän nu man faktiskt inser hur sjukt länge jag ska vara här. Jag har aldrig varit hemifrån längre än tre veckor och det känns så konstigt att jag inte ska hem. Lite hemlängtan får man, det börjar bli vanlig vardag här, fast har inte hunnit få några riktiga vänner och har inte helt koll på allt, så det är lite ensamt. Samtidigt vet jag att det kommer lösa sig snart, och jag har redan fått uppleva så sjukt bra grejer. Jag vill inte hem, saknar Sverige lite bara. Och svensk mat. Troode jag skulle sakna godiset, men saknar faktiskt maten mer. Här är det några procent mer fett i allt, och det gör så stor skillnad! Mer friterat, ost och sås till allt, och vanligt med kakor, chips och sådana där bars (typ flingor eller nötter ihoppressat) till lunch. Fast min värdmamma bakade grovt bröd häromdagen, det bästa jag ätit sen jag kom hit <3. 
Instagrambild på Kelseys kompisgäng som jag också hänger med på luncherna
 
Tiny Teddy, små kex som ser ut som små nallebjörnar, vanligt till lunch
 

Footy in Melbourne

Igår var vi 20 elever och två lärare som knökade in oss i en liten minibuss, körde de drygt tre timmarna till Melbourne för att gå på en Australiensisk fotbollsmatch. Vi fick lite tid innan att shoppa i Harbour town också. Första gången jag åkte till ett ställe lite längre från Wodonga. Och Melbourne var så fint! Vi var bara i en liten del, men ändå. Solen lyste så perfekt och allt var så bra. Och fotbollen var verkligen en speciell upplevelse! Var nästan 50 000 pers i publiken och stämningen var på topp. Häftigt att se en så annorlunda sport också. Känns så overkligt att vi för inte ens två månader sen satt och kollade på det på youtube och skrattade åt att det var så töntigt, och nu har jag sett det live. Lite roligt var att inte bara var spelarna och domarna var på plan, utan några i orange tröja som sprang runt och gav tips till spelarna från coachen och berättade vilka som skulle byta (man har obegränsat antal byten). Sen sprang det runt några med vatten till spelarna också. Matchen var mellan Essendon och Hawthorn, och laget som min värdpappa och bror och alltså jag också hejade på, essendon, förlorade rätt stort. Men det var kul ändå! Efter matchen satte vi oss i bussen och åkte hem, var hemma vid tre på natten. Fast sju timmars restid tur och retur för en dagsutflykt är inte så ovanligt här, det var en tjej som skulle till Melbourne över dagen tre dagar i rad! 
 
Haha, Eliza köpte handen och halsduken fick jag av Rodney
 

Promenad

Här kommer lite bilder från min promenad förr veckan! Idag har det annars inte hänt något speciellt, jag har gått i skolan och sedan gick jag, Kelsey och Caleb hem. Det tog ett tag, men var en skön promenad :) 
 
Pappa, ser du solpanelerna på taken? Det är mycket vanligare här än i Sverige, eftersom de får mycket mer sol

Två veckor

Japp, jag har alltså varit här i två veckor nu. 14 dagar. Känns inte så, tiden har gått sjukt fort. Samtidigt känns det konstigt att jag för två veckor sedan inte visste någonting om livet jag har här nu och att jag aldrig hade träffat alla människor jag mött här. Det är 16 dagar sedan jag stod där på flygplatsen, sa hejdå till Sverige och började mitt livs äventyr. 
 
Det går upp och ner väldigt snabbt, ena sekunden undrar jag vad jag egentligen håller på med och varför jag ens åkte men nästa känns allt helt underbart och jag önskar att jag kunde stanna här hela mitt liv. Jag har fått så fina vänner, som jag inte ens hade varit i samma världsdel som för två veckor sedan. Samtidigt vet jag att jag har världens bästa vänner att komma hem till. 
 
I början är allt nytt, allt. Men jag känner mig mer och mer hemma nu. Jag hittar i köket, vet vilken buss vi tar hem från skolan, känner igen folk och kommer ihåg namn. Jag har lärt mig så mycket de senaste två veckorna och jag är så tacksam att jag har fått chansen att åka hit och uppleva allt detta. En halv månad har gått, jag har tio och en halv kvar och det känns så himla bra. 

Youth camp

Nu har jag kommit hem från lägret, som var en kikoff för deras motsvarighet till tonår. Vi var i Henty, en liten stad som ligger undefär en timme från Wodonga. Vi åkte härifrån klockan fem på fredag eftermiddag och kom hem strax efter fem på lördagen. Ett himla bra dygn. När vi kom dit fick vi pizza, och eftersom jag är utbytesstudent var jag ju såklart tvungen att testa alla exotiska smaker. Vesuvio med bbq sås, någon med kyckling, annanas och lite andra konstiga grejer på och en vegetarisk med morötter, oliver och sånt var det som bjöds och det var så gott. Sedan var det ett långt möte som innehöll det mesta, allt från crazy dans (det fanns inga stolar i möteslokalen) till gruppdiskussioner. På kvällen (natten) såg vi på film, courageous. Den var bra, men vi var ganska många som sov stora delar av den. Vi bodde på ett jättefint B&B bredvid kyrkan, jag sov i samma rum som Rochelle, Abigail, Bethany, Jodi och Meg. Efter filmen gick vi till vårt rum, pratade, skrattade och lekte till sent. Var kanske inte optimalt, eftersom vi skulle upp tidigt nästa morgon, men roligt hade vi! Andra dagen bestod av ett minimöte på morgonen, lekar i en gympahall, gruppdiskussioner osv. Tiden gick så fort och helt plötsligt var vi hemma igen. 
 
Jag brukar säga att utbytesstudenters viktuppgång beror på att allt är så annorlunda i det nya landet att kroppen går in på något slags krisläge. Jag har ångrat mig. Visst det kanske beror på det också, men de äter ju HELA TIDEN. Godis och snacks mellan allt. Det är himla gott, men inte nyttigt. Känns som om jag gått upp typ 10 kilo bara på de här 24 timmarna. För jag måste ju testa allt som är nytt. Och om det är gott måste jag ju passa på att njuta medan jag är här, eller hur? Och det är så gott. Det finns något som heter milo, det är som oboy, fast krispigare och löser inte upp sig lika lätt. Mums. Australiensisk choklad är nästan i klass med marabou, fast bara nästan. m&m smakar likadant som i Sverige, var ju tvungen att testa såklart. Och kakorna är gudomliga. Kanske får boka dubbla säten på planet hem för att få plats. 
 
Regnat har det gjort också, enligt min värdpappa har det regnat 75 mm idag. Och det är inget duggregn som ni förstår, regnet här hörs.
 
 
 
Fina Rochelle och Jodi
 
Dragkamp
 
Hopprep
 
 
Mobilbild i bilen på väg hem. Jag, Rochelle och Meg
 

Skolan

Hej på er! Idag har jag gjort min tredje dag i skolan. Börjar känna igen de flesta och alla är så snälla! Folk kommer fram och pratar med mig och tar av sin tid för att följa mig till olika lärare och annat som måste fixas. Matte är mycket svårare på engelska och vår lärare gör allt så himla fort. Han går igenom något, skriver upp tre exempel, klart. Tack och lov får jag hjälp av en av Kelseys kompisar som också är i den klassen. Fast igår löste jag en uppgift som inte matteläraren kunde, så tror att jag ska klara mig :) I de andra ämnena har vi inte gjort så mycket än, i psykologin kollar vi på film till exempel. Idag hade vi en trade day där skolans praktiska ämnen visades upp för elever från andra skolor. Vi var där en stund och man kunde bland annat se hur man animerar filmer, spela spel som elever hade gjort, få sitt hår fixat, äta cupcakes och massa annat. Skolan är annorlunda här, fast ändå inte. Man har skoluniform och en klocka ringer när man ska gå till sin lektion och när den slutar, alla har alltså lektion samtidigt. Lärarna kallar man för Mr och Mrs, men annars är man ganska informell med dem. Skåpen är utomhus och man väljer sina ämnen helt själv. Jag gillar skolan än så länge.
 
Idag var det även den varmaste vinterdagen på många år idag, och jag klagar inte! Så skönt. Men nu ska det bara regna och vara kallt nästa vecka. Och imorgon är det dags för youth camp, ska bli sjukt kul :D Kram!
 
 

Första dagen i skolan

Japp, nu har jag överlevt min första dag i skolan... Det var inte så hemskt faktiskt. Jag och Kelsey blev skjutsade dit, och dagen började med en samling i deras typ gympasal. Rektorn pratade lite och sånt, vanligt börja-efter-lov snack. Sedan följde jag med till Kelseys photography och english, träffade hennes vänner också. Vi är sex utbytesstudenter på skolan totalt och klockan elva träffades vi på kontoret där vi fick välja ämnen och fick lite information och sånt. Jag kommer läsa english som är obligatoriskt, PE (physical education) som är typ vår gympa, matte, psykologi, outdoor ed där man gör typ olika utflykter över helger och sånt, och hospitality där man lagar mat, typ. Får väl se om jag gillar dem, annars kan jag byta :) Sedan gick vi runt på skolan så att vi skulle hitta överallt och sedan fick vi gå till vår första class som var english. Är så glad att vi är tre utbytisar i den, för alla andra ska ha läst en bok och göra massa svåra reflektioner på den. Jag har läst typ tre sidor i boken och spenderar mer tid på att slå upp ord än att faktiskt läsa. Hehe. Men jag är inte säker på hur mycket vi kommer behöva göra än. Efter english hade vi lunch och då åt jag med Kelsey och hennes kompisar, sen hade jag PE. Sedan tog vi bussen hem :) 
 
Det här är vår skoluniform! Det finns en kjol, kortärmad skjorta, klänning, träningskläder osv, men visar det en annan gång. 

Me and Kelsey
 
Nu kollar vi på en dokumentär om ABBA, lite kul! De är så stora här. 

En vecka

Idag är det alltså en vecka sedan jag kom hit. Har gått sjukt snabbt! Fast känns samtidigt som om det var evigheter sen jag var hemma. Pratade med min familj på skype igår, det kändes faktiskt bra! Trodde jag skulle börja gråta och allt, men det gjorde jag inte. Min värdfamilj var med i början av samtalet också, det kändes jättebra. 
 
Idag har jag varit på två möten i kyrkan, på en typ slöjdmässa där de sålde massa scrapbookinggrejer, tygsaker osv osv och typ hemma. Fick lite hemlängtan i mitten av dagen, men försökte lyda STS råd, så hjälpte min värdmamma med maten och tvätten istället för att stänga in mig på rummet. Allt släppte när jag kom till kvällsmötet i kyrkan och träffade de fina människorna där. Mötet sen var helt magiskt. Tycker det är så häftigt att det är exakt samma tro, att inget har ändrats trots att vi bor på varsin sida av jorden. 
 
Snott bilden från facebook/instagram. 
Svennen med kaffet... Min värdmamma var orolig över att jag hade tagit två koppar kaffe under dagen, jag sa bara "Du har inte varit i Sverige...". Och cappuccinon de serverar innan mötena är sååå good. Och Elsa är inte här och kan stoppa mig ;)
 
Detta är den connect group jag kommer vara med i. Typ som cellgrupp tror jag. Känns asbra. Meg saknas på bilden though. 
 
Imorgon ska vi shoppa skoluniform, på tisdag börjar skolan och på fredag är det youth camp med kyrkan. Melbourneplanerna blev inställda, insåg att jag hellre ville åka på läger med typ de enda jag känner här än att sitta på en lång STS-genomgång igen. Finns fler chanser att se Melbourne, men lägret är bara en gång. 
 
Hoppas ni har det superbra hemma, för jag har det super här! Kram

Wagga Wagga

Idag åkte vi på en daytrip till Wagga. När vi kom till Wagga stannade vi på Maccas (Donken som vi säger ;)) och köpte med oss lite mat. Har vi McCafé i Sverige? Tror aldrig jag har sett det, men här har de det i varje McDonalds. Det är i McDonalds, men de säljer bara alla goda grejer, typ muffins och sånt.
 
I alla fall, sedan såg vi på Leannes brors sons soccergame (värdkusin). De var små, så inget riktigt spel direkt, men var lite kul. Sedan träffade vi de andra, mer släkt alltså. Det var meningen att vi skulle fika på ett ställe, men de stängde precis när vi kom, så vi tog takeaway och satte oss i en park. Efter det åkte vi till ett zoo som låg i närheten och jag fick se mina första kängurus :)) De var väldigt lata, men ändå! Såg även massa andra djur, några som bara finns i Australien och några andra som jag sett innan. Roligt var det i alla fall! På vägen hem åkte vi en annan väg förbi Holbrook där det fanns en stoor u-båt. Lite skumt, eftersom det ligger väldigt långt från havet. Tog ett kort och åkte sedan hem. Var roligt att se mer av landet och träffa deras släkt iaf :) 
 
Soccer
 
Me and the kangaroos in the background
 
G'day mate
 
 
Haha, I've got some really crazy pictures of these donkeys, we tried to feed them without touching them and they looked really silly trying to catch the food
 
Hostbrother Bryce, hostcousin Aron and hostsis Kelsey
 
Kelsey feeding the goats
 
The submarine

Aussie Rules

Nu på kvällen kom värdfarfar hit. Vi åt middag och sedan kollade vi på AFL. Min värdpappa förklarade regler för mig och jag börjar få lite grpp om det. Hade jag vuxit upp här hade jag nog inte varit särskilt intresserad av det, men nu är det så annorlunda att jag inte kan låta bli. De spelar på en rund plan och har randiga sockar. Vad kan vara roligare också. Min värdpappa började med att förklara att de röda var i ett lag och de svarta i ett. Han har fatttat ungefär hur sportintresserad jag är i vanliga fall ;) Men det är verkligen många regler, man får inte kasta bara sparka och skjuta som en volleyballserve typ. När man fångar en pass från sitt lag får man frikast. Fångar man bollen framför mål får man gå en bit ifrån och skjuta in den snyggt. Man får 6 poäng om man skjuter bollen mellan de stora pinnarna, ett om man skjuter den mellan en lång och kort. Och så vidare. Vi ska gå på en match någon gång också :) 
 
 

 
 

Här bor jag!

Idag har vi en slapp dag, både Rodney och Leanne jobbar och Kelsey är hos sin pojkvän, så det är bara jag och Bryce hemma. Jag har hunnit springa en runda, sitta ute och solat med en bra bok och ta lite foton på huset till er :) 
 
Har tagit bort några bilder för att min värdmamma inte tyckte det såg tillräckligt städat ut :) Men förstår henne!

Mitt rum (katten Lulu på sängen) 
 
Mitt skrivbord osv. Ska ta bort gitarren och det när min värdbror åkt till uni och inte sover i skrubben längre.
 
Sitter många fina lappar överallt, dessa finns på spegeln i badrummet
 
Insidan av toadörren
 
Utsidan
 
Trottoaren 
 
Utsikten genom mitt fönster (därav bildkvaliten)
 
 Imorgon ska vi till min värdmoster som fyller 50! Hoppas ni har det bra där hemma :) Kram

The camp

Hej! Har precis kommit hem från tre dagar på läger. Vi var på landet utanför en stad som heter Yackandandah (kan inget annat än älska namnen på de Australiensiska städerna). Det var så sjukt vackert! Och spralliga barn överallt! Vi besteg ett litet berg, gjorde besök på en mjölkfarm, hade möten, lekte, åt mat och hade det bra! Fast det var himla kallt, man kan tro att Australien är ett varmt ställe, men jag har råkat hamna i den typ kallaste staden i den kallaste delen. Hehe. Fast vi får tydligen varmast somrar också. Dessutom har de kassa uppvärmningssystem, här på lägret fanns det bara uppvärmare på väggarna som blåser ut varm luft. Och Australiensare använder inte jackor, utan sätter på sig tre tjocktröjor istället. Det finns inte ens några krokar att hänga jackor på innanför dörrarna. Världens minsta grej, men det känns så konstigt.
 
Vet inte om det är för att det är läger, men de äter hela tiden. Trodde vi svenskar var kända för att fika hela tiden, men nejnej. Frukost, tea (frukt), lunch, efterrätt, afternoon tea (mer frukt), middag, efterrätt, oboy med kakor, och sist marsmallows. Och godis mellan. Kan ju inte säga att jag var särskilt hungrig i alla fall. Mötena var ganska lika våra. Stina, du skulle älska dem, de sjunger massa planetshakers låtar och dansar. Alla har varit på planetshakers conference så jag taggar att åka dit nästa år :D Fast språket var mer anpassat till barn, de pratade om superhjältar osv. Var ändå imponerad över hur allvarlig och seriös undervisningen var, i Sverige pratar vi inte om så allvarliga saker med våra 8-10 åringar. Men de förstod ju, så det var inget dåligt. Snarare något vi borde ta efter kanske?
 
Barnen frågar så söta frågor också:
Have you ever seen a cow before? Ja, de finns i Sverige också. Samma tjej fortsatte ställa frågor om alla djur hon kunde komma på och jag fick berätta att det finns hästar, grisar, hundar, katter osv i Sverige också. De måste tro att jag bor på världens ände eller i rymden, för jag har även fått frågor om vi har bussar, korvar osv. Fast kanske inte så konstigt, jag blev tex rätt excited när jag såg en papegoja, vilket var helt naturligt för dem. 
 
Utsikten från verandan utanför våra rum. Visst är det fint?
 
 
Kullen vi skulle bestiga.
 
On the top
 
Det finns snö i Australien också! Ser ni toppen där borta? 
 
Söta kalvar på mjölkfarmen
 
Beautiful morning
 
Helt oredigierat, älskar himlen
 
Meeting
 
Jellyfight
 
 
 
Meg, Beth, Kelsey, Jess, me and Todd
 
På vägen hem stannade vi på en lekplats i Yackadandah. 
 
Hoppas ni har det bra där hemma i Sverige, saknar er!

Fördomar

Haha, kom på en rolig sak som hände igår! Jag och min värdsyster pratade om fördomar om Australiensare och hon berättade att de faktiskt inte red på kängurur till skolan. Jag jämförde det med att alla tror att vi har Isbjörnar på gatan och hon sa DO YOU? jätteförvånat. Hahahaha så kul! 
 
Och min värdpappa frågade precis om vi har TV i Sverige...

Andra dagen

Nu har jag anslutit min dator till familjens wifi, det funkar perfa :D
 
Vid sju på morgonen åkte jag hemifrån i fredags. Var framme två på natten på söndagen, svensk tid. Tio på morgonen, Australiensisk tid. Trött. Var en himla lång resa, men den spenderades med härliga människor, så det gick bra. På flygplatsen möttes jag och Julie, som jag flög sista planet med och som ska bo ungefär en timme härfifrån, av min värdmamma, hennes värdföräldrar och Jeanette som jobbar på STS. Jag och Leanne, min värdmamma, åkte till supermarket där min värdpappa jobbar, och sedan hämtade vi Kelsey i kyrkan. På kvällen var vi på möte i kyrkan, de brukar gå dit både på morgonen och kvällen varje söndag. Mötet var bra, likt våra ungdomsmöten hemma, eller typ Hönö. Var rädd att det skulle bli jobbigt att gå till kyrkan så ofta, men nu tror jag det kommer bli jättebra. Häftigt att det kan vara så likt trots att det är på andra sidan jorden. Träffade även några av Kelseys kompisar där, de verkar vara jättesnälla och roliga. Jag gick och lade mig tidigt, eftersom jag var trött efter resan, men vaknade ändå inte förrän elva idag. Hehe. 
 
Idag var annars en lugn dag. Har börjat packa upp mina grejer och börjat packa till kids camp som jag och Kelsey ska åka till imorgon. Tror det kommer bli riktigt roligt! Har också fixat lite andra saker, som SIM-kort till mobilen och varma sockar. Pratade med min värdbror en stund på eftermiddagen också, han var intresserad av Sverige och jag visade honom bilder och så. Han lovade också att ta med mig på en AFL match. Det är Australiensisk fotboll och många här är intresserade av det och det går på TV typ hela tiden. Vi köpte också Vegemite, Timtams och lite andra typiska australiensiska saker som jag ska prova. 
 
Imorgon börjar kids camp, på söndag ska vi åka till min värdmoster som fyller 50, på måndag börjar skolan, sedan börjar ett winter camp med kyrkan på fredag, men jag och Kelsey ska bara vara med på första kvällen, för sedan ska vi till Melbourne på en förberedelsegrej med STS inför hennes 6 månader i Danmark och eventuellt stannar vi tills nästa dag så jag får se Melbourne. Ska bli så kul :D Min värdpappa tänker också lära mig spela golf och ta med mig till hans kompis som håller på med hästhoppning osv. Känns så bra!
 
Allt är annorlunda, men börjar vänja mig nu. Toan och badrummet är i olika rum och toan går inte att låsa... Speciellt. De har skor inomhus och det är jättekallt. Både ute och inne, eftersom de inte har något ordentligt uppvärmningssystem. Naturen är underbart vacker och solen lyser starkare här än i Sverige. Ska ta bilder någon dag och visa er! 
 
Vet inte riktigt vad jag ska säga mer... Ni får kommentera om ni har några frågor :)
 
Kram!
 
Bilder från flygresan: 
 
 
 

Hej! Ville bara säga att flygresan har gått bra och att jag nu är hos värdfamiljen! De är jättesnälla och allt känns bra. Berättar mer imorgon. Kram!


I bilen

Nu sitter jag i bilen på väg till Landvetter. Bloggar från mobilen. Vet inte riktigt vad jag ska säga, det är en sån konstig känsla. Tror inte man kan beskriva den, utan måste vara med om den. Igår sa jag hejdå till några av dem som betyder allra mest för mig, det var riktigt jobbigt. Tror aldrig jag gråtit så mycket i hela mitt liv. Men nu börjar jag bli taggad igen, vill helst bara lämna Sverige så fort som möjligt och inte vara i den här jobbiga hejdå-fasen längre.

Tänk att det äntligen är min tur. Idag börjar jag mitt utbytesår som jag drömt om så länge. Jag åker till andra sidan jorden helt själv. Nästa gång jag skriver är förmodligen framme. Två dygn kommer resan ta, känns lite jobbigt. Men tror verkligen allt kommer bli super!!
Kram


Hejdåfika

Igår hade jag ett hejdåfika hemma hos mig. Det var trevligt, tills folk måste gå. Jag har så många fina vänner och att säga hejdå är jobbigt. Vi kommer ju att ses igen om ett år, men att stå där och veta att det är sista gången man ser dem på så länge är inte lätt. 
 
Ni är fantastiska och jag kommer att sakna er!
 
 

RSS 2.0