Year 12

Okej head start är den konstigaste känslan någonsin! Det känns som om vi redan haft lov, man kommer tillbaka och det börjar med en stor assembly. Rektorn håller tal och välkomnar nya elever och säger till alla som går sista året att detta året måste vi plugga och fokusera osv. Pratar om framtiden och allt som hör till ett klassiskt börja-nytt-år-tal. Nytt schema att hålla koll på, nytt skåp, nya klasskamrater i de olika klasserna. Lärarna pratar om kursernas upplägg och massor om slutexams. Helt normalt. Förutom att vi snart har två månaders sommarlov? Känns så himla bakvänt. 
 
I alla fall, det är först nu jag faktiskt inser hur enkel den Australiensiska skolan är. Sista året har du bara fem ämnen att fokusera på. Tre lektioner i veckan är studiepass. Det mesta är som året innan, enda skillnaden är att det räknas nu, och att det är viktigt att komma ihåg allt man lär sig under året till slutprovet. För det är bara slutbetyget i year 12 som räknas, det man har lärt sig de tidigare åren är bara grundkunskaper. Praktiskt taget skulle man kunna chilla i elva år och studera som en galning sista året och klara sig bra. Men vilken press inför slutproven tänker ni då? Ja, 2/3 av betyget beror på vad du får på slutprovet och man måste komma ihåg allt man gjort under året. Men de är inte så himla svåra. Svåra ja, press ja, men inte omänskligt. På engelskaprovet ska man skriva tre uppsatser på tre timmar, men man har övat på att skriva exakt likadana uppsatser i minst två år. Och det finns inga E, C eller A-poäng. Man lägger bara ihop poängen, räknar ut procent och får ett betyg utav det. Tror över 40% är E, 50% D, osv. 80% och uppåt är A. Inte så himla krångligt. Om man gör VCE (typ högskoleförberedande) får man sedan en totalpoäng utav 100 som man kan söka in till universitetet på. Rätta mig om jag har fel, men det är såhär jag har uppfattat det, och då tycker jag den svenska skolan är svårare. Vet inte riktigt hur jag ska överleva de två åren jag har kvar på natur när jag kommer hem haha. 
 
Byte av årskurs betyder också val av nya ämnen (valde ändå att ha kvar de mesta samma) och såhär ser mitt schema ut nu:
(sovmorgon måndag morgon <3) 
Mina ämnen är:
Outdoor ed - rätt enkelt, som högstadiebiologi fast man pratar om olika utomhusaktiviteter också, och man får åka på massa häftiga resor. 
English - Man har olika teman (tre st, ett för varje uppsats man skriver på slutprovet), läser böcker, kollar på film osv och avslutar varje område med att skriva en uppsats, hålla tal eller liknande. 
Photography - Vi ska hitta på ett tema som vi ska ha genom hela året. Man tar foton, redigerar och sätter in allt i en stor bok. Tror detta kommer vara en jätterolig klass! 
Maths - Jag gör maths methods, vilket innebär den näst lättaste och näst svåraste, medel alltså. Har ny lärare som är mycket bättre. Tempot är snabbt, men ska ju ändå göra allt igen när jag kommer hem så det bekymrar mig inte så mycket. 
Hospitality - i year 12 kan man välja mellan food and beverage ( man får ett barista-cert, man lär sig att hantera alkohol, drinkar, servera, kaffemaskin och sånt) och Commercial Cooking som jag har valt (man lagar mat helt enkelt.) Tydligen är det mer avancerat i year 12, men laga mat är kul så det blir nog bra. 
Graduate program - alla måste göra det, är lite som morgonsamling eller mentorstid, man pratar om att ha poitivia tankar, studieteknik, stresshantering och sånt en gång i veckan och den andra gången kan man göra olika projekt om man vill. 
Study session - man sitter i year 12 centre (ett rum där bara year 12 får vara, de har soffor, micro till lunchen <3, vattenkokare och sånt) och man pluggar helt enkelt. 
 
 
Så i alla fall, jag hann gå en och en halv dag i year 12. Nu har jag varit hemma två dagar med halsont, huvudvärk, snuva och feber. Woho! Jag sovit hela dagarna och kollat på vampire diaries och lite andra tv-serier hehe. Hade glömt hur hemskt det är att vara sådär riktigt sjuk, har bara varit småsjuk två gånger sedan jag kom hit tills nu.

Helg!!

 Det har varit en så himla bra helg hittils!! Min fredag började med en joggingtur och sedan carrot cake pancakes till frukost. (var ju ledig från skolan) Vid tolv träffade jag Carlotta och Jacob och vi gick på vår picnic. Carlotta hade gjort smörgåsar och jag hade med mig muffins. Vädret var helt perfekt och vi satt i en park och spelade lite kort. 
 
På kvällen skulle flourish, en grupp med kvinnorna i kyrkan, på Thai Banquet. Vi knökade in oss, 90 pers, på den lilla Thairestaurangen. Var supergod mat och fantastiska vänner. De lottade ut saker också, och jag vann en kaffemugg med lock haha. Efteråt åkte jag, Meg, Beth, Abi, Alex, Jodi, Jess and Kate lite spontant på bio. Vi kom dit typ fem minuter efter att den var supposed att börja, men det är alltid 15 minuter reklam först, så inga problem. Vi såg catching fire och den var såååå bra. Satt på spänn hela tiden :) 
 
Idag är det lördag och trots den sena natten igår gick jag upp tidigt för att gymma med Lauren. Sedan åkte vi till Albury och såg på bio! Hon hade tänkt att vi skulle se Catching fire, vilket hade varit perfekt om jag inte sett den kvällen innan. Vi såg Thor istället och den var bra, kanske lite mycket action för min smak haha. Vi hade en himla god lunch och en stund på stan innan vi tog bussen hem. 
 
Var hemma en halvtimme, innan jag åkte till friidrottsarenan. Banorna är i gräs, men de har allvädersbanor till längdhoppet och höjdhoppet. Varje lördag har de typ "tävlingar" inom klubben, där man kan vara med i vad man vill. Det som slog mig först var hur himla trevliga alla var! Alla kände alla, och hejade när de andra tävlade. Åldrarna varierade från 12 till eh gammalt, men det spelade ingen roll, stödet från de andra medlemmarna var underbart. Och vissa var inte alls bra, men det var bara för fun. Så himla go stämning. Jag gjorde 100m och längdhopp, fick dock lite ont i ryggen efter 100 meter så vet inte om jag kan fortsätta :( Fast kul var det!
 
Och nu är det film som gäller! Har precis kollat klart på hitta nemo och nu kollar vi på sisa shrek filmen. De visar massa barnfilmer varje lördag, älskar det :) Och att se nemo nu när jag har varit där är mycket roligare.
 
Det tråkiga är att Carlotta, utbytesstudent från Italien, åker hem nästa lördag. Vi har blivit så himla nära, och går till och från skolan varje dag och så :( Kommer sakna henne så mycket! Och Lauren ska flytta till Melbourne, kommer sakna henne också! Vi är så lika. Varje gång vi berättar något om oss själva är det: "Precis så tycker jag med" eller "Åh det gillar jag med!". Känns som om alla lämnar mig :( Beth och Meg lovade i alla fall att inte åka någonstans haha!
 
 
 

End of year 11

Hej på er! Den hör veckan har enbart bestått av exams (slutprov) i alla ämnen. Fast eftersom jag är utytesstudent behöver jag inte göra dem, valde ändå att göra alla utom PE och outdoor ed. Vissa gick bättre än andra kan man väl säga, men tror det gick helt okej på det stora hela. Eftersom jag har gjort alla exams nu är jag ledig imorgon! Så vi har planerat en liten picnic, så hoppas på fint väder. Det varierar lite, igår var det över 30 grader, men typ 20 idag. Älskar att det är varmt iaf. 
 
I och med att alla exams är avklarade betyder det även att year 11 är klart! Nu väntar två veckor av head start, där man helt enkelt börjar year 12 för att få en liten försmak, få koll på böcker, eller något. Vet inte riktigt, känns mest som en ursäkt för att kunna ge läxor över lovet. För sedan börjar sommarlovet som är i två månader! Ska bli skönt :) 
 
Detta är min Lemon meringue pie som jag gjorde som min hospitality exam. Var lite läskigt, för alla gjorde samtidigt, men var tvungna att vara helt tysta och läraren gick runt och antecknade. Fast gick jättebra :) 

Q & A

Lovisa:
Hittade din blogg bara sådär och precis det du gör just nu är typ min dröm. Att åka till Australien och va utbytesstudent skulle ju va helt otroligt! Hur gjorde du för att få den chansen och hur mycket kostar det ungefär? :)

Det är verkligen helt otroligt, en upplevelse som inte går att få på något annat sätt! Jag hade drömt om att åka som utbytesstudent ett tag, och jag gjorde en intresseanmälan till organisationen STS, fick åka på intervju och när jag blivit antagen var det himla massa pappersarbete att göra innan ansökan var komplett! Att åka iväg är tyvärr fruktansvärt dyrt, tror programavgiften ligger på ungefär 120 000 kr för ett år. Jag använde de pengar mina föräldrar sparat till mig sedan jag föddes typ för att betala det mesta av det, och sedan betalade mina underbara föräldrar resten. Sparade även pengar som en tok innan jag åkte.
 
 
Linnea:
hur gjorde du för att få tillåtelse av dina föräldrar att åka dit? försöker övertala mina , men det går verkligen inte haha :)

Jag bestämde mig väldigt tidigt för att jag ville åka, och i början trodde mina föräldrar bara att det var en fas som skulle gå över. Men jag fortsatte nämna det med jämna mellanrum och visade att jag faktiskt menade allvar och att detta var någonting jag verkligen ville. Jag började spara pengar, och tog reda på i princip all fakta jag kunde. Läste på om alla olika organisationer och kunde alltid svara när de frågade något. Jag tror att det är det viktigaste, att visa att man verkligen vill åka och att det inte bara är något spontant som låter häftigt i stunden. Hoppas du lyckas övertala dem och kommer iväg! 
 
Sofie:
Jag har typ scannat igenom hela din blogg då jag själv ska åka till Australien på utbytesår och allt verkar helt fantastiskt! Allt är så bra skrivet och din blogg har verkligen varit till en väldigt stor hjälp! Skulle inte du kunna göra en sammanfattning över ditt år i Australien och vad som var roligast samt jobbigast? Skulle vara jätte snällt i så fall :) Kram på dig!
 
Åh tack så mycket, vad glad jag blir! Tror jag svarar på detta i ett eget inlägg :)  
 
Emma:
 
Hej! Jag undrar en sak, hur mycket fick du och din familj betala för att du skulle åka som utbytesstudent till Australien? Lever man på studielån i Australien eller hur går det till med pengar? Kram
 
Glömde fråga en sak till :p hur långt innan sökte du som utbytesstudent? Och hur långt tid tog det innan du fick veta att du skulle åka ? :)
 
Som sagt längre upp, det är tyvärr himla dyrt att åka iväg, programavgiften är nästan 120 000 kr, och sedan tillkommer det lite för försäkring, visa osv. De flesta organisationer erbjuder bra lån också. Man får inte studiebidraget här (åker man till Europa kan man få det) och vet inte om man kan ta studielån eller så. Mina föräldrar är så snälla att de ger mig pengar varje månad ändå, och är så ortoligt tacksam över det! Spenderar mycket mer pengar här än hemma, eftersom jag vill uppleva allt och hänga på så mycket saker jag kan. 
Från början var det tänkt att jag skulle åka efter tvåan, men hände lite olika saker som gjorde att vi bestämde att det passade bättre efter ettan, därför var jag lite sen med att skicka in ansökan (platserna till just Australien går rätt fort). Tror jag skickade in i januari-februari någon gång (Elsa hjälp mig?) och efter intervjun tog det kanske två veckor innan jag fick veta att de antagit mig. 

18/11/13

Kan inte fatta att det redan är mitten på november, tiden går så fort!  (asså skrev oktober först haha)
 
 
Här är mina mobilbilder från den senaste tiden... Vissa dagar är riktigt varma som ni kan se, och det är fortfarande vår haha. Jag och Carlotta dör lite när vi går hem ibland. Förra veckan gymmade jag med Lauren och efteråt åkte vi till Albury för lite shopping och lunch. Var så bra! Och maten är sånt vi gjort i hospitality, gjorde sushi för första gången i mitt liv!! Har även gjort två muntliga presentationer, usch vad jag hatar sånt! En om surfing i outdoor ed och ett argumenterande tal i engelskan. Var så himla nervös innan engelskan, men fick A+ på det! Tror det beror mer på att läraren är snäll för hon visste hur nervös jag var och för att det är mitt andraspråk, men ändå :D:D 
 
Igår var det söndag, gick till kyrkan som vanligt och efteråt åkte några av oss hem till Lendel och åt lunch och bara hängde och pratade. Lendel spelade en låt hon skrivit, och sedan turades folk om vid pianot och vi sjöng olika lovsånger och vanliga sånger. Alla är så begåvade, och jag som kan spela spanien då. Men det var verkligen en super dag, med de bästa personerna!
 
Idag var början på exam week, hade engelska prov i tre timmar där vi skulle skriva tre olika uppsatser (på svenska nationella skriver vi en på fyra timmar?) och ett matteprov utan miniräknare. Kan ju inte säga att det gick superbra, men spelar ju ingen roll ändå. På väg hem från skolan stannade jag, Carlotta och Jacob på McDonalds och köpte en ice cream, perfekt stopp på vägen, så man inte smälter när man går hem. Vattenpridaren på golfabanan är ganska trevlig också. 
 
Imorgon är jag ledig (slapp göra PE exam, yaaay) så jag ska bara slappa och göra lite saker jag måste fixa. Ska laga flygande jakob till middag också. Tror aldrig vi har ätit det hemma, någonsin, men kändes lite svenskt och inte så svårt :) 
 
Hoppas allt är superduperbra med er! 
 

Albury show

Okej, det här var ett tag sen, men när jag kom hem från surflägret åkte jag direkt till Albury show, där vi firade Mackesies födelsedag. Tydligen har alla städer här en egen show en gång om året, ofta med olika rides och sånt. De små städernas är såklart mycket mindre, men tycker ändå det är en gullig tradition. Och var en himla rolig kväll!
 
Emilly, Elle, Jess, Mackensie, Molly (det var dagen efter halloween, därför de är utklädda :)) 
 
Den åkte vi! 
 
Där är vi!! Jag och Jess i fram och Molly i bak
 
Molly och Mackensie köpte en jäättestor flaska
Det hela avslutades med fyrverkerier

Straya m8!

Har kommer lite, jätterandom fakta om Australien!
 
- De tar inte av sig skorna direkt innanför dörren
- Högre hastighetsbegränsningar på vägarna
- Man kör på vänster sida
- Man går och lägger sig tidigare och går upp tidigare
- Vintern där jag bor är som svensk vår, i andra delar varmare än svensk sommar
- Toa och badrum är i olika rum och det finns inget lås till toaletten
- Månen är åt andra hållet
- Solen lyser starkare
- Man åker bil överallt
- Det är längre avstånd till allt
- De har tre soptunnor, en för vanligt skräp, typ brännbart, en för återvinning och en för kompost. Man ställer ut dem en gång i veckan för tömning, annars står de i garaget.
- Solen går ned tidigare och då blir det kolsvart direkt
- Australiensare är faktiskt mer laid back och pratsammare än svenskar
- Stjärnhimlen här är fantastisk
- De har typ Inga övergångsstallen, istället har de "lollipop ladies" som går ut I vägen med en skylt och stoppar bilarna, innan och efter skolan. Lite speciellt, men om man ska försöka korsa vägen någon annanstans är det typ omöjligt pga att bilar inte stannar för gående
 - Hamburgare betyder i första hand inte sallad, tomat och sånt. På en Australisk hamburgare har man en burgare, bacon, egg och bbq sauce. 
- Man bränner sig lätt även om det är molnigt ute
- Vanlig foundation innehåller solskyddsfaktor 18
 
 
 
 

Surfing trip

För några veckor sedan åkte vi på en surfingtrip med skolan. Det var rätt kallt, runt 15 grader med kall vind och kallt i vattnet (Fast det kommer från Antarktis så det var rätt coolt ändå tycke jag haha). Vi bodde i tält på en caravan park med gångavstånd till stranden. Dagarna inehöll lite olika aktiviteter, vi hade totalt tre surflektioner, två timmar var. Det var sååå roligt. Skojar inte, surfing är verkligen något av det roligaste jag gjort. Fast fruktansvärt svårt.
 
Vi bodde i Anglsea, men gjorde två daytrips till Torquay och Lorne. I Torquay, "where the outback meets the sea", gick vi på surfmuseum och shoppade lite. Vi besökte även Bells Beach, en av de mest kända surfingstränderna i Australien. De har en känd tävling, och på trofén som man vinner är det en klocka (bell). Smithy (läraren) har gjort en liten version av den som han har med sig till surflägret varje år. När vi kom hem visade de att de skrivit upp mig på den! "Sara Enanda" haha. Så nu kommer mitt namn följa med på det lägret varje år! Vi åkte även till några andra utkiksplater och Smithy pratade om lite outdoor ed saker, som human impact on the envrionment. I Lorne åkte vi till ett vattenfall, det var verkligen vackert. Sedan gick vi en promenad i skogen på fyra kilometer, innan vi åt glass med utsikt över stranden. Så mysigt. Alla dessa städer ligger längs Great Ocean Road, och det är så otroligt vackert. Vet inte om jag kommer få möjlighet när jag är här, men någon gång vill jag åka längs hela Great Ocean Road, se the twelve apostles och allt. 
 
Den dagen vi inte hade surfing snorklade vi istället. På grund av att det var så kallt hade vi jättetjocka våtdräkter, och det var ett träningspass bara att få på sig dem, heelt omöjligt. Och när jag tillslut fått på mig den inser jag att den är lite stor, så värmde inte helt ändå. Suck. Och vi hade på oss våtdräkts-hoodies, såg för roligt ut. Själva snorklingen var helt katastrof också, höga vågor som stirred up massa sand och jaa det enda man såg var alltså sand och brunt sjögräs. Woho. Jag och Sandy gick upp tidigare för att vi frös, och då såg vi en liten säl bland klipporna!! Så söt. Det var helt klart dagens höjdpunkt. Och på kvällen såg vi en possum på campsite, hann dock inte ta kort på någon av dem :/ På kvällarna gjorde vi annars olika aktiviteter som frågesport och scavenger hunt. Var riktigt kul!
 
Smithy tog bilder när vi surfade, så jag har dem inte än, och kommer nog inte få dem förrän efter sommarlovet :( Och jag som ville att han skulle ta med min kamera, men han lovade att han skulle skicka dem! Lite irriterande men aja. 
 
 
 Bells Beach 
Annan utkiksplats
Längst ut på spetsen var där vi snorklade
Tjocka våtdräkter! Smithy har bilder på oss i full utrustning hahha, asså det är för roligt. Ska visa dem när jag får dem
Vattefallet
Hej fokus
Sandy
Walking
Dippin' dots, cookies and cream yuuummm
Papegojor flyger runt casually i stan
Sandy and Carlotta

I skolan

Hej! Vet att jag inte bloggat på ett tag, det har kommit längre och längre ner på prioriteringslistan... Antar att det är rätt bra dock, betyder ju att jag har bättre saker att göra här :) just nu bloggar jag från mobilen i skolan, vi har outdoor ed lektion och borde repetera inför exam, men vi utbytesstudenter kommer inte göra just denna, så vi gör ingenting :)) ska bli bättre på att uppdatera igen, lovar! Har gjort massa roligt de senaste veckorna och har massa bilder att visa!
Puss och kram
 

'Cause in the end all you really have is memories

Detta var den bästa resan i mitt liv. Utan tvekan. Är så glad att jag gjorde den. Nu är det enda som finns kvar foton och minnen. Och vänner för livet <3
A bag full of memories
 
I LOVE YOU ALL <3
 

Sydney, dag 12

Sista dagen! De flesta åkte tidigt på morgonen, men vår area rep som bokade flygbiljetterna tyckte att vi lika gärna kunde ha en dag till i Sydney <3.
Vi köpte en stor kartong Krispy Kreme doughnuts till frukost. Bästa munkarna på jorden <3
 
Mer riktig frukost, på café. Hur mysigt som helst.
 
Sedan gick jag och Lena runt i stan, och till en park där vi åt doughnuts som blivit över från frukosten
 
På flygplanet hade de en resekatalog, med en artikel om stockholm woho! 

Sydney, dag 11 - part 2

Darling Harbour
 
 

Sydney, dag 11 - part 1

Meri fyllde år, så vi överraskade henne med tårta och sång på morgonen! Sedan hade vi en heldag i Sydney, vi åkte först på lite sightseeing med bussen, Rose bay, Bondi beach och sånt. Vi blev avsläppta i Darling Harbour och resan dit var sista gången på bussen, som vi spenderat såå många timmar på de senaste två veckorna. I Darling Harbour började vi först med att äta lunch på Hard Rock Café. Efter lite shopping åkte jag, Corina och Priscila till Opera huset. Trodde inte det skulle vara så häftigt, men oj så fel jag hade! En sån fruktansvärt stor magnifik byggnad. Kan man bli kär i hus? Älskar formen, takplattorna (från Sverige, woho!), läget, allt!! Min nya dröm är att gå på en föreställning där. Efter att vi tagit två miljoner bilder där chillade vi bara i stan, ägnade oss åt lite shopping och sånt. 
 
På eftermiddagen skulle jag hitta tillbaka själv till hostellet, för att köpa en sak med Meri. Trodde jag kunde vägen, men vägarna hade fel namn mot vad jag trodde och jag inte kände igen mig. Inser att jag är helt ensam och lost i Sydney. Fast kändes mest spännande, inte så ofta jag går runt själv i storstäder, lite äventyr är det ju! Och en kille från Syrien som pluggade på universitet där hjälpte mig och följde mig en stor del av vägen. Så himla snällt av honom, alla är så snälla och hjälpsamma hela tiden <3. Och så fick jag en pratstund med honom (pratar med så många främlingar numera, trevligt tycker jag). Och jag kom fram dit jag skulle. 
 
På kvällen fick vi pengar att gå och äta vart vi ville (Tyckte de kunde anordnat en fin sista middag, men nehe). Eftersom det var Meris birthday ville vi äta på något fint ställe, så vi frågade en man på stan. Efter en stunds pratande bestämmer han sig för att fråga på ett hotell, och där får vi gratis dessert biljetter! Så vi hamnar på en jättefin restaurang i Darling Harbour, med supergod mat och gratis efterrätter! Och när de kom in med desserten hade de satt tomtebloss i Meris och sjöng och allt. Var en så perfekt kväll, med världens finaste människor. Kan inte förstå hur nära man kan bli på två veckor, de kommer alltid vara nära vänner, trots att vi bor så långt ifrån varandra. 
 
På natten satt vi uppe och pratade, ingen ville gå och lägga sig eftersom det var sista natten. Myys. 
Födelsedagstårta!
 
King's cross 
 
Första bilden med operahuset och harbour bridge
 
(nästan) hela gruppen
 
 
Bondi Beach
 
Sista gången på bussen

Sydney, dag 10

Vi kom till Sydney på kvällen, åkte över Harbour Bridge till vårt backpacker-hostel där vi bodde de två nätterna i Sydney. När vi kom dit hade vi ungefär 10 minuter att göra oss klara för middag ute, efter sju-åtta timmar i bussen. Det var sista middagen med allihopa och stämningen var så bra, och maten god!
 
Vi åkte förbi the big banana! Finns stora saker lite här och där i Australien, i Wodonga har vi världens största kavel :))
 
Den här bilden visar vår stress så himla bra
Camilla och Alessandra
 
Julia (haha), Inga, Meri
 
Sara och Klara
 
Floriane, jag, Corina
 
Meri, Lena, Inga, Merle
Konstprojekt, fanns tex sådana här sniglar överallt i staden

RSS 2.0