Outback

Hejhej! Tänkte bara säga att jag inte kommer uppdatera bloggen på ett tag nu igen, för imorgon åker jag, Kelsey och Bethany till Melbourne för att gå första kvällen på planetshakers conference, öppningsmötet alltså. Sedan åker jag vidare till Alice Springs och startar Outback safari, då vi kommer åka från Alice Springs genom outbacken, ner till Adelaide och sedan till Melbourne och Sydney. Kommer vara borta i två veckor, och ser fram emot detta jättemycket! Dock så har jag inte börjat packa än, då det ska jag göra nu! 
Puss och kram

Skillnader på tonåringar i Sverige och Australien

Jag fick en fråga för ett tag sen om att skriva ett inlägg om skillnader mellan svenska och australiensiska tonåringar. Jag skulle säga att generellt sett är det inte sådär jättestor skillnad, det beror ganska mycket på vilka man hänger med, alla sorts människor finns i alla länder. Det finns de personerna i mjukiskläder varje dag, plugghästar, opopulära och populara, de finns de som sminkar sig jättemycket och festar varje helg och de som helst av allt sitter hemma och kollar på tvserier dygnet runt. Men detta är några skillnader jag har sett under min tid här:
 
- I Sverige anses man som ansvartagande och 'vuxen' tidigare. Här har föräldrarna mer att säga till om längre och man har mer respekt för vuxna
- Alla har ett part time job, eftersom de inte får studiebidrag
- Generellt sett är de lite barnsligare - vissa har ganska omogen humor, sen är det mer skitsnack och sånt mellanstadiedrama, man hatar personer utan anledning etc. 
- Man kan göra vad som helst med föräldrars tillstånd, till exempel får man dricka på fest trots att man är under 18 om man har en lapp från föräldrarna och föräldrarna där man har festen är okej med det.
- På tal om fester, ofta är föräldrarna hemma och man har kombinerad 18-års fest med släkt och vänner. Jag har inte varit på så många 18-års fester hemma, men att ha släktkalas samtidigt som man är full och sjunger karaoke går inte riktigt ihop för mig. 
- Inte lika vanligt att gå klart skolan, eller att fortsätta till universitetet. Många får praktik under high school och struntar då i att gå klart. 
- Köra omkring i bilar är vanligare, en vanlig fredagkväll kör vi ofta bara omkring utan mål, lyssnar på musik osv. Dessutom kan man ta körkort i NSW när man är 17.
- Klädstil är så mycket mer avslappnat, ingen press på märken osv. I skolan har vi skoluniform, och utanför skolan är det inte direkt någon som bryr sig. Många handlar på kmart och klädstilen är mer färgglad och fina klänningar och sånt.
- Vet inte om detta är bara min uppfattning, men folk är inte riktigt lika 'kramiga'. Jag kramar mina tjejkompisar när jag träffar dem, men annars är det inte alls lika vanligt att kramas och hänga på varandra, pilla i varandras hår osv. Vi gör det fortfarande, men inte i samma utsträckning. 
- Det är även större skillnad mellan killar och tjejer. Man hänger inte i samma grupper lika mycket (självklart gör man det fortfarande) och att krama en kille som man bara är kompis med är inte självklart. Kan dock tilläggas att jag är mycket med folk i kyrkan, där vissa ledare kan vara lite stränga med det på läger och sånt, men tycker att det är lite så i skolan också. Även i vuxna livet är det så, mycket större skillnad mellan man och hustru, lite mer old school där hustrun är hemma och städar och lagar mat och mannen jobbar, tittar på fotboll osv. 
 
Detta är vad jag kommer på just nu, lägger till senare om jag kommer på något mer! :) 

Throwback

0,17 år. 2 månader. 9 veckor. 62 dagar. 1488 timmar. Troligtvis är det tiden kvar i Sverige. Det gör mig nervös, livrädd, osäker, förväntansfull, pirrig och glad. Känns sjukt att det är så snart jag lämnar min trygga tillvaro för att kasta mig ut i världen och göra något helt okänt. Bara två små korta månader kvar.

 
Detta skrev jag för nästan exakt ett år sedan. Nu känns det samma fast tvärtom. Eller jag vet inte ens vad det känns. Då hade jag absolut ingen aning om vad som skulle hända, nu vet jag precis vad jag åker tillbaka till. En del av mig vill bara åka hem, krama om familj och vänner, äta grovt bröd med ost och gurka och dricka god mjölk, ha på sig dunjacka och kängor osvosv... Men den största delen har total panik över allt jag kommer lämna bakom mig. Mina fina fina vänner och världens underbaraste land.
 
Två månader. 9 veckor. 59 dagar. Det gör mig nervös, livrädd, osäker, förväntansfull, pirrig, och glad, men även ledsen. Och även denna gång känns det sjukt att jag så snart lämnar min trygga tillvaro, jag kommer kanske inte kasta mig ut i världen, men göra något som är helt nytt för mig. Åka tillbaka till det jag kallar hemma, utan att riktigt veta vad det betyder. Två månader är så himla kort tid. 
 
 

Q&A

Sofie:
Hej! Jag ska åka med STS select nu efter nian till Australien och undrade ifall du skulle kunna svara på några frågor? :) Vad tycker du om just STS, vad har du fått för uppfattning om organisationen? Skulle inte du kunna göra ett inlägg om skillnader/likheter på australienska ungdomar? Har följt dig länge och älskar din inspirerande blogg! :D Kram!
 

Hej Sofie! Åh tack så mycket, vad glad jag blir! Har skrivit lite om organisationen innan, om du går in på kategorin Q&A så hittar du det :) Jag tycker STS har varit väldigt bra, de förberedde mig innan, tog mig hit och jag tycker att STS i Australien gör ett bra jobb. Pratar med min area rep lite då och då och hon vill alltid mitt bästa, har jag haft en dålig period försöker hon hjälpa, och vi träffas då och då med de andra utbytesstudenterna i området. STS fixar också så att vi kan åka på resor och se landet mer. De svarar på frågor och har koll, men inte så mycket att man känner sig instängd, utan fri att hitta på egna saker. Detta är min personliga erfarenhet av STS, dock har jag hört vissa dåliga saker om STS också, men detta är främst i USA. Sts i Danmark är inget att hurra för heller, upptäckte vi när min värdsyster åkte dit med dem. Men jag är nöjd med organisationen här i Australien. Ett inlägg om australiensiska ungdomar kommer inom kort! Hoppas du får ett fantastiskt år :) 
 
 
 
Dani:
Hej, jag ska som utbyteselev denna sommar och ja kommer till Australien. Jag undrar bara hur länge det tog för dig att få en familj efter att du sökte? Och sen undrar jag om du är nöjd med ditt val att välja Australien? Var det som du trodde det skulle vara? 
Tacksam för svar, älskar din blogg:)
 
Hmm... Jag sökte någon gång i februari tror jag, och fick placering i mitten av juni, bara några veckor innan jag åkte. Men detta varierar så sjukt mycket, min kompis elsa anmälde sig samtidigt som jag gjorde, men fick familj långt innan mig. Många har ångest när det dröjer för att de tror att ingen familj vill ha dem, men de kan ha fått familj för flera månader sedan, bara att skolan dröjer eller liknande. Så stressa inte över detta, du kommer få familj :) 
 
Jag är så glad att jag valde Australien. Åh det är definitivt ett av de bästa besluten i mitt liv, kan inte tänka mig ett bättre land att vara utbytesstudent i nu! Jag hade läst på himla mycket om Australien innan, följt alla bloggar osv, men ändå kan man aldrig riktigt föreställa sig hur det kommer vara. Ofta tänker man strand och surfing, det gjorde jag med, men de flesta utbytesstudenter hamnar inte vid havet, så förvänta dig inte det. I början var jag lite besviken över det, men nu skulle jag inte byta Wodonga mot någon paradisstrand i världen. Australien är ett så stort land med mycket unik, underbar natur. Folket är avslappnade och alla är så trevliga och intresserade. Det är varmt ute större delen av året och jag älskar det! Lycka till på ditt utbytesår, försök njuta av tiden.
 
Hoppas detta hjälpte något, annars bara fråga igen :) Är så kul att svara, jag var själv i samma situation för ett år sedan och hade en miljon frågor och funderingar. 

Bilder från Bushwalken

Om min text om bushwalken är förvirrande (har fått klagomål på min dåliga svenska, men om jag skulle kolla igenom allt hundra gånger och rätta allting skulle jag inte få upp några inlägg alls), strunta i texten och kolla istället på alla dessa fantastiska bilder. Jag kollar tillbaka på dem och förstår knappt att jag har varit på så underbara platser, trots att det bara var några dagar sedan. Åh är så lycklig över allt jag får uppleva. 
 
Utsikt från Mount Oberon 
Åhh hur fint är det inte 
Lite träd
Kolla hur olika det ser ut, trots att det fortfarande är samma lilla träbro 
Utsikten från vår första campingplats
James på den stora stenen som syns nedan
Detta var vad vi vaknade upp till, det är havet bakom träden 
Paus på stranden
Andra stället vi campade, och stranden vi badade på
Tom 
Bee
Santi
Tredje stället
Visade mina cricketskills
Hela gruppen! Connor, Nikki, jag, Santi, James, Tom, Froggy, Jack och Bee
Hittade en död stingray på stranden morgonen efter
 

Wilsons prom bushwalk

Har fortfarande massa inlägg om gamla saker att skriva, men gör ett inlägg om senaste veckan först innan jag glömmer bort haha. 
 
På tisdag morgon bar det av för den första outdoor ed resan för i år (förutom trees adventure som bara var över dagen, det hör till ett av de där inläggen jag ska göra när jag har tid). Denna gången var det bushwalk (på annan engelska är det nog hiking, och på svenska? Vandring kanske?). Det innebär iaf att man vandrar i naturen, vi åkte till Wilsons Prom (prom är förkortning av promontory, har alltså inget med bal att göra), vilket är en nationalpark allra längst söderut på Australiens fastland. Vi åkte från skolan klockan fem på morgonen, resan tog ungefär 7 timmar. När vi kom dit hade vi lite extra tid, så vi började med att gå upp till det högsta berget där, och utsikten var heeelt fantastisk. Så himla glad att vi gjorde det. Sedan tog vi på oss våra ryggsäckar och började den riktiga vandringen, som var nästan 10 km den dagen. Naturen var helt underbar och jag log typ hela tiden. Trots att ryggsäcken gjorde mig 15 kg tyngre kände jag min 15 kg lättare. Vi campade precis vid vattnet och allt var så underbart. Vädret var perfekt för walking, ingen sol i ögonen, men inte heller regn. Ser dock lite tråkigt ut på vissa bilder men spelar roll. Andra dagen gick vi ungefär 15 km totalt, det var nog den jobbigaste dagen, för det var väldigt kuperat och mycket upp och ner. Men åh så fint. När vi kom fram till vår campingplats satte vi upp våra tält och sedan gick vi direkt till havet och badade. Det var himla kallt, men så skönt att få känna sig lite ren eftersom det inte fanns några duschar någonstans. Vågorna var riktigt höga och vi hade så kul. Tredje dagen var enkel och bra, vi kom till lägret mitt på dagen, och dessutom var det soligt så vi spelade cricket på stranden, killarna badade och allt var allmänt bra. Sedan njöt vi av solnedgången på stranden och beundrade natthimlen. Sista dagen gick vi ungefär sju km, duschade (ååh så skönt efter fyra dagar) och sedan åkte vi de sju timmarna hem :) 
 
Det var inte så stor grupp på denna resan, vilket var skönt, för då kunde man lära känna alla mycket bättre. Jag, Nikki och Hayley var de enda tjejerna så vi gick tillsammans de första dagarna eftersom killarna fokuserade mer på att komma fram än utsikten så ja :) Var lite smått orolig innan med tanke på att jag inte kände någon riktigt, men det ahde jag inte behlövt vara, så himla goa människor som man kan vara sig själv med, killar är så simpla och okomplicerade att vara med. 
 
 
Lägger upp bilderna i ett eget inlägg, har så himla många! Så länge kan ni få se vart i Australien det ligger:
 
Det är där den röda saken är!
 
Vi sov där det är röda prickar, började och slutade på den blå och hade lunch på den gula :) 

RSS 2.0