Skillnader på tonåringar i Sverige och Australien

Jag fick en fråga för ett tag sen om att skriva ett inlägg om skillnader mellan svenska och australiensiska tonåringar. Jag skulle säga att generellt sett är det inte sådär jättestor skillnad, det beror ganska mycket på vilka man hänger med, alla sorts människor finns i alla länder. Det finns de personerna i mjukiskläder varje dag, plugghästar, opopulära och populara, de finns de som sminkar sig jättemycket och festar varje helg och de som helst av allt sitter hemma och kollar på tvserier dygnet runt. Men detta är några skillnader jag har sett under min tid här:
 
- I Sverige anses man som ansvartagande och 'vuxen' tidigare. Här har föräldrarna mer att säga till om längre och man har mer respekt för vuxna
- Alla har ett part time job, eftersom de inte får studiebidrag
- Generellt sett är de lite barnsligare - vissa har ganska omogen humor, sen är det mer skitsnack och sånt mellanstadiedrama, man hatar personer utan anledning etc. 
- Man kan göra vad som helst med föräldrars tillstånd, till exempel får man dricka på fest trots att man är under 18 om man har en lapp från föräldrarna och föräldrarna där man har festen är okej med det.
- På tal om fester, ofta är föräldrarna hemma och man har kombinerad 18-års fest med släkt och vänner. Jag har inte varit på så många 18-års fester hemma, men att ha släktkalas samtidigt som man är full och sjunger karaoke går inte riktigt ihop för mig. 
- Inte lika vanligt att gå klart skolan, eller att fortsätta till universitetet. Många får praktik under high school och struntar då i att gå klart. 
- Köra omkring i bilar är vanligare, en vanlig fredagkväll kör vi ofta bara omkring utan mål, lyssnar på musik osv. Dessutom kan man ta körkort i NSW när man är 17.
- Klädstil är så mycket mer avslappnat, ingen press på märken osv. I skolan har vi skoluniform, och utanför skolan är det inte direkt någon som bryr sig. Många handlar på kmart och klädstilen är mer färgglad och fina klänningar och sånt.
- Vet inte om detta är bara min uppfattning, men folk är inte riktigt lika 'kramiga'. Jag kramar mina tjejkompisar när jag träffar dem, men annars är det inte alls lika vanligt att kramas och hänga på varandra, pilla i varandras hår osv. Vi gör det fortfarande, men inte i samma utsträckning. 
- Det är även större skillnad mellan killar och tjejer. Man hänger inte i samma grupper lika mycket (självklart gör man det fortfarande) och att krama en kille som man bara är kompis med är inte självklart. Kan dock tilläggas att jag är mycket med folk i kyrkan, där vissa ledare kan vara lite stränga med det på läger och sånt, men tycker att det är lite så i skolan också. Även i vuxna livet är det så, mycket större skillnad mellan man och hustru, lite mer old school där hustrun är hemma och städar och lagar mat och mannen jobbar, tittar på fotboll osv. 
 
Detta är vad jag kommer på just nu, lägger till senare om jag kommer på något mer! :) 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0